Výživa onkologického pacienta
Výživa onkologického pacienta

Onkologické onemocnění - léčba a správná výživa

Správná výživa je možná to poslední, na co myslíte, ale měla by být nezbytnou součástí péče o Vaše tělo. Zdravá a vyvážená strava pomáhá udržovat tělo silné, ať už před překonáním onkologického onemocnění, během něj nebo po něm. Léčba nádorových onemocnění se obvykle skládá z několika zákroků a terapií. Výběr vhodné terapie závisí na typu, stádiu a vývoji nádoru i na celkovém stavu pacienta. Každý jednotlivý krok léčby může mít vliv na Váš metabolismus, přičemž jejich účinek se projevuje individuálně.

 

Jak bych se měl stravovat?

Správný výběr stravy a její složení je důležité pro dosažení rovnováhy v těle a pro jeho správné fungování. Konzumace zdravé a vyvážené stravy se všemi potřebnými živinami ovlivňuje, jak se cítíte po fyzické stránce a kolik máte energie. Nedostatečný příjem může mít vliv nejen na Vaši fyzickou stránku, ale také na stránku duševní. Pokud nejste schopni přijímat dostatečné množství potravy z důvodu nechutenství nebo snížené chuti k jídlu, může to být pro Vás vyčerpávající.

Snažte se každý den jíst pravidelně a zařaďte do svého jídelníčku různé druhy jídel:

  • Bílkoviny - vhodnými zdroji jsou maso, ryby, vejce, luštěniny, ořechy nebo alternativy masa (tofu nebo rostlinné bílkoviny). Tyto potraviny jsou také zdrojem vitamínů a minerálních látek, např. železa.
  • Sacharidy, jako je chléb, brambory, těstoviny, rýže nebo obiloviny, mohou pomoci dodat energii, vlákninu, vitaminy a minerální látky. Zařaďte je do každého jídla.
  • Mléčné výrobky (a dnes už i jejich rostlinné alternativy) jsou dobrým zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminů. Jogurt, sýr a mléko jsou vhodné jako lehká a rychlá svačina. Dejte si 2 až 3 porce denně.
  • Čerstvé, mražené nebo sušené a konzervované ovoce a zelenina by měly být součástí všech "pěti jídel denně". Ovoce a zeleninu byste měli omezit pouze v případě, že nemůžete konzumovat velké množství vlákniny.
  • Sladké a tučné potraviny byste měli jíst jen v malém množství. Pokud však potřebujete zvýšit příjem kalorií, abyste snížili nebo zabránili úbytku hmotnosti, může Vám být doporučeno jíst více tuků a cukrů. V případě tuků se zaměřte na rostlinné oleje a pomazánky, protože jsou zdravější.

 

Máte problémy s jídlem a nežádoucím hubnutím?

Pokud máte z jakéhokoli důvodu problémy s příjmem potravy a dochází u Vás k neplánovanému úbytku hmotnosti, obraťte se na svého lékaře. Svěřte se mu včas a nečekejte na poslední chvíli, až bude Váš úbytek hmotnosti výrazně velký. Je naprosto v pořádku, když začnete rozhovor o své stravě a příjmu tekutin. Na trhu existuje řada produktů enterální výživy určených pro pacienty s podvýživou související s onemocněním, které Vám pomohou doplnit příjem energie a základních živin.

 

Co je nutriční screening a proč bych ho měl podstoupit?

Všichni pacienti s nádorovým onemocněním by měli co nejdříve po stanovení diagnózy podstoupit nutriční screening, bez ohledu na úbytek hmotnosti.

Zeptejte se svého lékaře na nutriční screening!

Nutriční screening zahrnuje zhodnocení Vaší výšky a hmotnosti a zodpovězení jednoduchých, krátkých otázek týkajících se případného neplánovaného úbytku hmotnosti, chuti k jídlu, příjmu potravy a příznaků, které by mohly ovlivnit Vaši stravu nebo příjem tekutin. Nutriční screening by se měl v pravidelných intervalech opakovat. Pokud jste nutriční screening nepodstoupili delší dobu, upozorněte na to svého lékaře.